Sari la conținut

Prezentare generală

1. Prezentare geografică

Comuna Păunești, județul Vrancea, este localizată în partea de nord-est a județului Vrancea, în regiunea de Sud-Est a României, situându-se la intersecția următoarelor coordonate geografice:

45°39″27′ latitudine nordică și 27°06″36′ longitudine estică. Comuna se întinde pe o suprafață de .265 ha dintre care 750 ha în intravilan și 7.515 ha în extravilan.

Din punct de vedere administrativ, comuna Păunești este formată din două localități:

  • localitatea Păunești – sat reședință de comună, localitate rang IV;
  • localitatea Viișoara – localitate de rang V, situată la o distanță de 3 km faâă de centrul administrativ al comunei, spre nord-vest.

Suprafața intravilană a localității Păunești numără 635 ha, iar cea a localității Viișoara, 115 ha.

Geografic, comuna Păunești este amplasată în partea de nord-est a județului Vrancea, într-o zonă de deal. Din punct de vedere geomorfologic, perimetrul comunei Păunești se încadrează în arealul subcarpaților orientali (Dealurile Șușiței), depresiunea submontană.

Vecinătățile reritoriului comunei Păunești sunt:

  • La Nord – comuna Ruginești;
  • La Est – comuna Pufești;
  • La Sud – comuna Movilița;
  • La Vest – comuna Fitionești.

Distanța către municipiile și orașele din județul Vrancea:

  • Focșani: 45,7 km;
  • Adjud: 15,9;
  • Mărășești: 26,4 km;
  • Panciu: 15,7 km;
  • Odobești: 38,3.

din punct de vedere al accesibilității rutiere, comuna Păunești este strabătută de șoseaua județeană DJ 205 H, care o leagă spre est de comuna Pufești (unde se intersectează cu DN2) și spre sud de comuna Movilița și orașul Panciu și de DJ 119 C – Păunești – Ruginești.

Comuna Păunești se poziționează la o distanță relativ mică față de căi de comunicații majore ale României: DN 2 (formează o parte din drumul european E 85) și magistrala feroviară 500 București – Focșani – Suceava, ambele aflându-se la doar 8 km de comună.

Cel mai apropiat aeroport de comuna Păunești este cel din municipiul Bacău. Distanța dintre comuna Păunești și Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău este de 70 km și poate fi parcursă cu mașina în aproximativ o oră. O alternativă mai îndepărtată pentru rute aeriene este Aeroportul Internațional Iași, aflat la o distanță de aproximativ 200 km de comuna Păunești. Acesta operează zboruri atât pe rute interne, cât și pe rute externe. Existența unor rute directe operate de cele două aeroporturi către orașele unor state europene dezvoltate din punct de vedere economic conferă reale beneficii pentru extinderea mediului de afaceri și a domeniilor investiționale. Transportul aerian reprezintă un vector important de dezvoltare, contribuind semnificativ la coeziunea socială și economică în cadrul Uniunii europene, cât și la accesibilitatea regională.

2. Scurt istoric

Prima atestare istorică a comunei Păunești datează din 2 iunie 1551, din timpul domniei voievodului Moldovei, Ștefan al VI-lea (24 mai 1551 – 1 septembrie 1552), fiul lui Petru Rareș (Ianuarie 1527 – Septembrie 1538, Februarie 1541- Septembrie 1546) și face referire la „poiana Păunești”. Alte două documente importante din epoca respectivă care fac trimitere la această așezare au fost emise de domnul Moldovei, Bogdan Lăpușneanu (1568-1572), respectiv de cancelaria acestuia, pentru a atesta proprietățile neamurilor lui Toader Sofiotul. Astfel, se precizează la proprietățile împărțite „și a treia parte dintr-o poiană den Păunești și a trei parte la pădure cu pomeți

Existența unor așezări datând din epoci mai vechi nu este însă exclusă, în contextul în care în comuna Păunești nu s-au executat săpături arheologice sistematice.