Welcome to Comuna Păunești   Click to listen highlighted text! Welcome to Comuna Păunești
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Istoric

Prima mențiune a localității este din 1551 când este amintită „poiana Păunești”. Primii locuitori au defrișat pădurea din zona centrală a comunei străbătută de un pârâu numit „Valea Caselor”. Locuitorii au fost țărani liberi sau răzeși si ei au ocupat dealurile din jur, astăzi numite Bostănești, Novăcești și Surlea. La acestea s-a adăugat zona Scurta (la inceput numită Bârnova, după numele unui schit din secolul al XVII-lea afiliat la mănăstirea Bârnova din Iași). La nord se află satul Viișoara, denumirea anterioară fiind de Bou sau Slobozia Boului.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Șușița a județului Putna și avea în compunere satele Bou și Păunești, cu o populație de 3662 de locuitori. În comună funcționau trei biserici și o școală mixtă cu 181 de elevi (dintre care 16 fete). Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna drept reședință a plășii Caregna a aceluiași județ, având în compunere satele Bou și Păunești și cătunul Bârnova, având împreună 3500 de locuitori.

În 1950, comuna a trecut în administrarea raionului Adjud din regiunea Putna, apoi (după 1952) din regiunea Bârlad și (după 1956) din regiunea Bacău. Satul Bou a primit în 1964 denumirea de Viișoara, iar comuna a fost transferată în 1968 la județul Vrancea, în componența actuală.

Monumente Istorice

Singurul obiectiv din comuna Păunești inclus în lista monumentelor istorice din județul Vrancea ca monument de interes local este monumentul eroilor din războiul de independență a României, ridicat în 1909 la vest de biserica din satul Păunești. El este clasificat ca monument memorial sau funerar.

Propus din anul 2020 pentru clasificare ca monument istoric se află și obiectivul format din fântânile cu cumpănă din Valea Caselor, din satul Păunești.

Monumentul Eroilor (1877–1878) din comuna Păunești.
Sursa: Wikipedia
Click to listen highlighted text!